Westernridning och hästhantering

måndag 9 juli 2012

Är din häst rädd för flugspray?

Hästar är ju flock- och flyktdjur, som de flesta är bekanta med. Och vi som håller på med hästar märker det här i alla former och skepnader. Hästen kanske ser en dinosaurie bakom garaget och hoppar till - redo att fly. Den gamla märren som alltid är lugn tycker sig känna lukten av älg och tassar plötsligt omkring - redo att fly. Eller för den delen, du tar fram flugsprayen, och hästen gör sig vad..? Jo, redo att fly förstås. Det här gäller också varmblodstravaren L, som är nervös för lite allt möjligt. Så idag fick jag åter igen prova hur man snabbt vänjer en häst vid sprayflaskor, och även den här gången gick det kanonbra.

Foto: Asif Akbar
En del hästar tycker att ljudet från sprayflaskor är obehagligt, mer än själva känslan av sprayen. Det här kommer man till bukt med väldigt enkelt. Såhär gör du:

1. Ta ut hästen på stallplanen i grimma och grimskaft. Ha slack på linan så att hästen kan röra sig om den vill. Tumregeln är alltid att hästen ska få röra sig tills den själv förstår att den hellre står still.

2. Klia hästen med sprayflaskan på halsen och bogen tills den känner sig bekväm. Då och då trycker du löst på sprayflaskan så att du sprutar ut lite spray i luften (alltså inte på hästen). Hästen kommer säkert att reagera på ljudet och kanske hoppa till, och då fortsätter du bara att klia hästen med flaskan. Upprepa det här tills hästen står relativt lugnt även när du sprayar.

3. Nu kan du fortsätta klia och vända mynningen mot hästen, så att du kliar och ibland sprutar på hästens hårrem. Hästen kanske skuttar till någon gång till, men inte så mycket värre än så antagligen. Efter ungefär 5 minuter har du fått en häst som kan se en sprayflaska - utan att fly ;).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar